Olej rycynowy - Właściwości i zastosowania

Od starożytności chwalony za liczne właściwości, olej rycynowy do dziś jest uważany za naturalny eliksir dla zachowania zdrowych włosów i pięknej skóry ciała. Z tego powodu warto poznać jego właściwości i wiele możliwych zastosowań.

olejek-rycynowy.jpg
Źródło: https://ekosmetyczki.pl/

Czym jest olej rycynowy?

Olej rycynowy to bardzo śluzowaty, bezbarwny lub słomkowy olej naturalny. Można go ekstrahować przez pieczenie fasoli rącznika, co pozwala na zebranie większej ilości oleju; jednak tego rodzaju proces degraduje jego właściwości. Chociaż może być trochę drogi, tłoczony na zimno olej rycynowy jest wyższej jakości i jest najbardziej wydajną wersją tego wspaniałego produktu zdrowotnego i pielęgnacyjnego. Olej rycynowy znajduje również zastosowanie w przemyśle chemicznym - można go spotkać np. w składzie poliuretanów - a także w postaci rafinowanej w niektórych produktach farmaceutycznych. Chociaż ekstrakty z tego olejku przekształcane są w dodatki do żywności, najlepiej sprawdza się w kosmetyce.

Skład: kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rycynowym:

• Kwas rycynolowy: około 87%;
• Kwas oleinowy (Omega 9): 3-4%;
• Kwas linolowy (Omega 6): około 5%;
• Kwas palmitynowy i kwas stearynowy: po 1–2%.

Skąd się bierze olej rycynowy?

Olej rycynowy wytwarza się z nasion rącznika ( ricinus communis ), który należy do rodziny Euphorbiaceae. W stanie naturalnym występuje w całej tropikalnej Afryce, a także w Indiach, zwłaszcza w nieuprawianych glebach. Na tych szerokościach geograficznych to piękne drzewo może osiągnąć wysokość nawet do ponad 10 m. Jego zielone lub fioletowe, pierzasto klapowane liście i czerwone owoce (torebki) najeżone cierniami tworzą bardzo ozdobne drzewo.

Do zastosowań przemysłowych i kosmetycznych olej rycynowy wytwarzany jest obecnie głównie w Indiach (w 70%), a także w Chinach, Brazylii i Afryce.

Warto zauważyć, że cała roślina (tj. Liście i nasiona) jest silnie toksyczna. Roślina zawiera truciznę zwaną rycyną, która po spożyciu lub wdychaniu jest nawet bardziej toksyczna niż cyjanek. Dostępny w sprzedaży olej rycynowy nie zawiera rycyny, dzięki czemu można go stosować bez żadnego problemu.

Olej rycynowy: łowca kretów! Wielu ogrodników używa oleju rycynowego, aby chronić grządki warzywne przed kretami. To kolejne oryginalne zastosowanie tej wielofunkcyjnej rośliny! Krety są naprawdę przydatne pod względem ekologicznym, jednak z wyjątkiem sytuacji, gdy zamieniają piękny trawnik w wypełnioną nierównościami strefę wojenną! Mówi się, że rozpylanie oleju rycynowego w norach działa jako skuteczny repelent. Można także spróbować zastosować makucha rycynowego, który jest zarówno nawozem azotowym, jak i repelentem.

Jakie właściwości wykazuje olej rycynowy?

Do użytku wewnętrznego, olej rycynowy stosowano najczęściej jako środek przeczyszczający i jako środek do łagodzenia zaparć. To konkretne zastosowanie nie jest już zalecane bez porady lekarskiej, ponieważ jest on bardzo silnym środkiem przeczyszczającym, który może uszkodzić ścianę jelita i wywołać biegunkę. Niewłaściwie stosowany lub przyjmowany w nadmiernych dawkach może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. W użyciu zewnętrznym, olej rycynowy oferuje liczne, wspaniałe korzyści.

Zdecydowanie powinien znaleźć się we wszystkich kosmetyczkach, jednak ale poza zasięgiem dzieci. Zapewnia wprost niezwykłe działanie na włosy, skórę i paznokcie.
Olej rycynowy jest głównie znany ze swojej zdolności do przyspieszania wzrostu włosów. Sprawia, że włosy są mocniejsze, lśniące i ładniejsze, dostarczając ich korzeniom niezbędne kwasy tłuszczowe. Zapobiega również łysieniu (wypadaniu włosów), spowalnia pojawianie się siwych włosów (catinia) oraz zmniejsza swędzenie i łupież skóry głowy. Mężczyźni mogą używać oleju rycynowego, aby uzyskać grubszą i bardziej miękką brodę, można go również nakładać na rzęsy, aby przyspieszyć ich wzrost i lepiej je wzmocnić.

Olejek rycynowy nakładany na skórę doskonale nawilża, zmiękcza i uelastycznia.

Jeśli chodzi o kruche i łamliwe paznokcie, olejek rycynowy jest skutecznym środkiem naturalnym, który zapewnia zarówno ich siłę, jak i blask.

Jak stosować olej rycynowy?

Pielęgnacja włosów

• Chcesz przyspieszyć porost włosów, zmniejszyć suchość skóry głowy lub pozbyć się łupieżu? W takim przypadku najlepszym sposobem na użycie oleju rycynowego jest zmieszanie go z innym olejem np. oliwą z oliwek w tej samej dawce, aby był bardziej płynny. Zazwyczaj poleca się nakładać go na skórę głowy okrężnymi ruchami. Zaleca się także pozwolić mu odpocząć przez co najmniej dwadzieścia minut, a nawet kilka godzin i spłukać podczas mycia szamponem. Można wykonać te kroki dwa do trzech razy w tygodniu w ciągu miesiąca, a następnie przerwać zabiegi i wznowić je według potrzeb. Radzi się postępować dokładnie w ten sam sposób w przypadku brody!

• Chcesz zabezpieczyć włosy, nadać im sprężystości i blasku oraz opóźnić rozdwajanie końcówek? Nałóż mieszankę oleju rycynowego i oleju arganowego lub kokosowego na ich całej długości, a następnie pozwól mu odpocząć kilka minut przed umyciem włosów.

Pielęgnacja skóry

Olejek rycynowy zapewnia lepsze nawilżenie skóry i zwalcza nadmierną produkcję sebum. Działa również na nią bardzo odżywczo i leczniczo. Nakładaj go na czystą skórę okrężnymi ruchami, a następnie zmyj letnią wodą i delikatnie wysusz. Możesz również mieszać olej rycynowy z bardziej płynnymi olejami, takimi jak olej morelowy. Jeśli masz skłonność do grzybiczych infekcji skóry, pamiętaj, że olej rycynowy ma właściwości przeciwgrzybicze.

Pielęgnacja paznokci

Nałożenie kilku kropli olejku rycynowego na paznokcie tuż przed pójściem spać doskonale wzmocni je i zmiękczy okolice skórek.

Więcej wskazówek na temat zastosowania tego olejku znaleźć można na stronie https://ekosmetyczki.pl/kosmetyki/olejek-rycynowy/

Który olej rycynowy najlepiej odpowiada Twoim potrzebom?

Olejek rycynowy można kupić w czystej postaci lub zmieszać z innymi produktami kosmetycznymi, takimi jak szampony lub maski. Jeśli kupisz produkt w czystej postaci, aby zrobić własne preparaty i mieszanki, lub wykorzystać go w prostej formie, zaleca się stosować tłoczony na zimno organiczny olej rycynowy. Zapewni on optymalną jakość. Na rynku oferuje się liczne produkty na bazie oleju rycynowego - które zawierają czysty olej rycynowy lub zawierają go jako część mieszanki - aby zadbać o piękny i zdrowy wygląd w naturalny sposób!

O ile nie zaznaczono inaczej, treść tej strony objęta jest licencją Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License